Cât cântăreşte atmosfera?

Pământul este înconjurat de o pătură groasă de aer. Aceasta este amosfera, care e compusă din aproape 20 de gaze. Două dintre ele sunt oxigenul şi azotul. Dar atmosfera conţine şi vapori de apă şi particule de praf.

Aerul este materie şi, ca orice materie, are o greutate. Greutatea înseamnă forţa de atracţie cu care gravitaţia acţionează asupra materiei.

Dacă un cântar arată că o piatră are 5 kilograme, asta înseamnă că gravitatea trage piatra în jos cu o putere de 5 kilograme.

Similar, gravitaţia pământului trage fiecare particulă de gaz şi praf în atmosferă. Din cauză că atmosfera noastră este un ocean vast de aer, are o greutate considerabilă.

Dacă greutatea ar putea fi presată şi cântărită, ar avea o valoare de 5.171.000.000.000.000 de tone!

Aerul pune presiune pe noi din toate direcţiile. Chiar în acest moment, o tonă de aer pune presiune pe tine. Tu nu poţi realiza asta, pentru că trupul tău e făcut să trăiască cu această presiune.

Presiunea aerului are putere maximă la nivelul mării, acolo unde un kilogram are doar un centimetru cub. De aceea, acolo este capătul de dedesubt al atmosferei. Pe măsură ce altitudinea creşte, presiunea scade.

Astfel, costumele astronauţilor şi cabinele din avioanele care zboară la altitudini înalte sunt presurizate, adică produse pentru a menţine o presiune a aerului compatibilă cu corpul nostru.

Atmosfera pământului este unul dintre factorii care menţin viaţă pe planetă. Aerul pe care îl respirăm ne protejează de anumite raze ale soarelui şi apără pământul, printre altele, de căldură sau frig extrem.

Comments
folie auto folie auto folie auto folie auto