Incredibil unde a fost ingropata aceasta femeie

Femeie din Salaj, ingropata in gradina casei dupa ce Biserica a cerut o taxa de 1.000 de lei pentru a o primi in cimitir.

Situatie incredibila in localitatea salajeana Garceiu, unde o femeie de 93 de ani a fost ingropata in gradina din spatele casei, din cauza unei taxe pe care familia nu a putut sa o plateasca la biserica.

Femeia trecuse de cativa ani la cultul greco-catolic, iar din acel moment nu a mai achitat taxa de cult la biserica ortodoxa, stabilita de consiliul parohal.

“Coratorul bisericii i-a spus ginerelui meu ca daca vrem sa o ingropam pe mama in cimitir, trebuie sa platim o taxa de 10 milioane, fiind inclusa in aceasta taxa si tragerea clopotelor”, povesteste Marieta Chira, fiica batranei decedate, potrivit Adevarul.

A doua zi, membrii familiei – spune Marieta Chira – au incercat sa gaseasca intelegere la preotul ortodox. “I-a spus sotului meu ca singura solutie pentru a putea intra in cimitir este sa platim taxa. Cand sotul meu l-a intrebat ce se intampla daca noi, totusi, mergem si facem groapa, preotul a zis ca este caz penal”, a mai spus femeia.

De cealalta parte, preotul Gabriel Gardan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, sustine ca taxa nu este discriminatorie si ca, de-a lungul timpului, ea a fost aplicata, atunci cand a fost cazul, fara a se tine cont de confesiune.

“Este vorba despre o hotarare a consiliului parohial luata in urma cu mai multi ani, inainte ca preotul de acum sa fie numit in sat. Prin aceasta hotarare s-a stabilit ca in cazul persoanelor care nu-si achita contributia anuala, atunci cand au nevoie de loc in cimitir sa se perceapa aceasta taxa, destinata administrarii cimitirului. Nu este incasata de preot, ci de consiliul parohial, si nu este pentru un serviciu religios, ci este o taxa pentru locul de veci”, a precizat preotul Gabriel Gardan.

Pentru ca nu au fost de acord cu taxa si pentru ca aveau si acordul batranei referitor la inmormantarea intr-un loc mai putin conventional decat cimitirul, familia a decis sa o ingroape in gradina casei. Cu doar cateva ore inainte de inmormantare, preotul s-a aratat dispus sa o ingroape pe batrana in cimitir, fara nicio taxa.

61733542[1]

 

Comments
folie auto folie auto folie auto folie auto